E-boeken in de Puurse bib


donderdag, 5 juni, 2014
E-boeken in de Puurse bib

Op 3 juni 2014 start de bibliotheek van Puurs met ‘E-boeken in de Bib’. Vanaf dan kunnen de klanten in de bibliotheek terecht voor het lenen van e-boeken.  

Op 3 juni 2014 start de bib van Puurs in samenwerking met Bibnet en 213 andere bibliotheken ‘E-boeken in de Bib’. Vanaf dan zullen de bibliotheekleden zo’n 400 digitale boeken via een app kunnen downloaden. E-boeken lezen, of e-lezen, wint aan populariteit. De bibliotheek van Puurs speelt in op deze groei en biedt haar klanten, naast de fysieke boeken, ook e-boeken aan. 

Voor het lezen van e-boeken heeft de lezer een app nodig. Deze app ‘E-boeken in de bib’ is gratis en werkt zowel op Apple- als Android-toestellen. De lezer kan de app downloaden via de AppStore en Google Play. De app bevat een comfortabele leesomgeving, een etalage met sorteerfunctie en een persoonlijke boekenplank. Met een persoonlijke login kan de lezer niet alleen lezen, maar ook de leentermijn in het oog houden en controleren welke e-boeken hij of zij heeft geleend. 

De bibliotheek biedt de e-boeken tegen een democratische prijs aan (drie e-boeken lenen voor zes euro met een basisabonnement of de eerste drie e-boeken vervat in je abonnement met een voordeelpas). Om e-boeken te downloaden, kan de lezer een leentegoed aankopen in de bibliotheek. De lezer kan de e-boeken voor vier weken lenen. De e-boeken worden gedownload zodat met ze ook kan lezen zonder internetconnectie. Lezers kunnen altijd alle boeken lezen. Er is geen beperking op het aantal lezers per e-boek. 

Binnen de muren van de bibliotheek is het lezen van e-boeken gratis. Daarvoor kunnen de bezoekers gebruik maken van de computers of tablets van de bib, of lezen op een eigen toestel via de wifi van de bibliotheek.  

Het project ‘E-boeken in de Bib’ is een nieuwe stap in de digitale ontwikkeling van de bibliotheek van Puurs. In dit pilootjaar presenteert de bibliotheek een Nederlandstalige collectie met een focus op boeken die in Vlaanderen worden uitgegeven. De startcollectie bevat een vierhonderdtal boeken. Hiervoor werken Bibnet en de bibliotheken samen met zes gekende uitgeverijen: WPG, Lannoo, Van Halewyk, Vrijdag, Acco en Veenbos & Keuning.   

Met dit project wil de bib van Puurs aantonen dat ze haar opdracht ook voor e-boeken wil waarmaken. Via de bibliotheek kan je met een beperkt risico proeven van een nieuw medium. Het bibliotheekpersoneel staat ook klaar om mensen die minder vertrouwd zijn met dit medium te helpen.